WAAROM ZIJN BOWLINGBANEN ZO GLAD??
Bowlingbanen worden voorzien van een heel dun laagje olie ter bescherming, maar hoe gebruiken de wedstrijdbowlers deze olie?
Omdat bowlingbanen van hout of kunststof gemaakt zijn krijg je heel veel wrijving wanneer je daar een kunststof bowlingbal over heen gaat rollen. Wanneer dit vaak gebeurd zullen de bowlingbanen brand- en slijtplekken gaan vertonen en snel vervangen moeten worden. Om dit te voorkomen wordt er op bowlingbanen een heel dun laagje olie aangebracht met een speciale oliemachine. Deze olielaag is zo dun dat op één bowlingbaan nog niet eens een borrelglaasje olie aangebracht wordt. De olie wordt tot ongeveer 35 - 40 foot aangebracht. De gehele bowlingbaan is 60 feet.
Sportbowlers hebben natuurlijk ook met deze olielaag te maken en deze olielaag is zelfs heel bepalend voor de materiaalkeuze en te bespelen lijn. De oliemachine kan namelijk de olie in verschillende oliepatronen neerleggen. Meestal komt er vooraan op de baan de meeste olie te liggen en naar mate je verder naar achteren komt wordt de laag olie dunner. Ook de hoeveelheid olie kan wisselen.
Een bowler moet dus weten hoeveel en hoe de olie ligt om een keuze te kunnen maken met welke bal hij gaat spelen. Er zijn poreuze ballen die gebruikt worden wanneer er veel olie ligt (vette banen) en gepolijste ballen die gebruikt worden wanneer er weinig olie ligt en de banen dus droger zijn. Ook de lengte van het oliepatroon is belangrijk. Wanneer de olie ophoud op de baan krijgt de bal namelijk grip en zal, afhankelijk van de soort bal en techniek van de bowler, gaan hooken. Bij een korte geoliede baan (bijv. 32 ft) krijgt de bal dus eerder grip en zal eerder gaan hooken, bij een langer geoliede baan (bijv. 45 ft) zal de bal veel langer glijden en rechtdoor gaan en pas later gaan hooken.
Ook de vorm van het oliepatroon is van belang. Het komt vaak voor dat er meer olie in het midden van de baan ligt en dat de buitenkanten van de baan droger zijn. Wanneer je een bal gebruikt die poreus is en dus veel olie nodig heeft is het dus belangrijk om wat meer door het midden van de baan te gaan gooien. Bij een gladdere bal kun je juist gebruik maken van de drogere stukken aan de buitenkant en de bal via de buitenlijn naar binnen laten komen.
Vaak wordt er bij de toernooien van te voren bekend gemaakt welk oliepatroon er komt te liggen en kunnen de sportbowlers zich dus voorbereiden op deze condities en zorgen dat ze het juiste materiaal bij zich hebben.
Baancondities leren herkennen en er mee omgaan is een complexe zaak waar ook veel van de betere bowlers nog moeite hebben. Ervaring is hierbij ook weer een zeer belangrijk element.
Maak jouw eigen website met JouwWeb